Leuk recept? Vertel het verder!

Gegrilde faux filet ‘Le Bocquillon’ omringd door slaharten en beukenzwammen in combinatie met een rundstartaar geserveerd op een mergpijpje

Recept van Lady Chef of the Year 2013 : Ann De Roy     Aantal personen : 4    


Gegrilde faux filet ‘Le Bocquillon’ omringd door slaharten en beukenzwammen in combinatie met een rundstartaar geserveerd op een mergpijpje

©Copyright Johan Blommaert

INGREDIENTEN

Rundstartaar:

Faux filet:

Crème van sla:

Pesto van rucola:

Risone met pesto van rucola:

Crème van rucola:

Merg:

BEREIDING

Rundstartaar:

 1. Snijd het vlees fijn en meng met de rest van de ingrediënten.
 2. Kruid goed af en naar eigen smaak voeg je meer of minder toe van een ingrediënt; proeven is de boodschap!

Faux filet:

 1. Grill de faux filets kort in een grillpan, kruid ze af naar smaak en laat ze verder garen in de oven op 180°C gedurende 3 à 4 minuten.
 2. Laat even rusten en snijd in plakjes.

Crème van sla:

 1. Mix alles behalve de olie samen in de blender tot een glad geheel en voeg nadien in een fijn straaltje de olie toe.
 2. Kruid goed af en duw door een fijne zeef.

Pesto van rucola:

 1. Mix alles samen in de blender tot een gladde pesto.
 2. Voeg olie toe indien nodig.

Risone met pesto van rucola:

 1. Kook de risone volgens de instructies op de verpakking, giet af en spoel koud.
 2. Warm opnieuw op in een scheutje room en voeg een beetje pesto van rucola toe.

Crème van rucola:

 1. Haal de pesto door een fijne zeef.
 2. Mix dit op met een mespunt xantana tot een stevige crème.

Merg:

 1. Laat het merg gedurende 1 nacht rusten in gezouten water zodat de onzuiverheden eruit komen.
 2. Versnijd vervolgens het merg en bak kort aan in een hete anti-kleefpan.
 3. Dresseer nu de borden. Start met de plakjes faux filet; schik deze mooi op de borden.
 4. Leg vervolgens 2 soeplepels van de risone met pesto ernaast, en spuit de crème van sla en de crème van rucola hier en daar.
 5. Leg het merg in het midden en werk het geheel af met partjes van slaharten en gebakken beukenzwammen en schep er nog een lepeltje pesto van rucola over.
 6. Serveer de rundstartaar op een mergpijpje en werk het bord af met een beetje van de garnituur.

Wijntip:

La Petite Ferme Shiraz 2009 (Wine of Origin Franschhoek)
Deze wijn heeft Rhône-stijl kwaliteiten, inclusief een scheutje Viognier. Verwacht aardsheid, kruiden (Eucalyptus), olijven en rijpe pruim en moerbei. – Adviesprijs: €19,50 – www.paradisi.be

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE NIEUWE LADY CHEF RECEPTEN EN DE WEDSTRIJD!

Schrijf je vandaag nog in op de Lady Chef nieuwsbrief

Je gegevens worden niet doorgegeven en je kan altijd uitschrijven wanneer je wenst.

logo Weekend Knack
×

Weekend Knack

Knack Weekend gaat in zee met
Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2017

Knack Weekend staat bekend om zijn degelijke en vaak baanbrekende berichtgeving over gastronomie. Met zijn jarenlange ervaring schaart het magazine zich nu achter de prijs Chaudfontaine Lady Chef of the Year. Een titel die sinds 1991 de grootste vrouwelijke talenten in de Belgische gastronomie bekroont.

Gastronomie is, naast mode en design, altijd al een van de favoriete onderwerpen van Knack Weekend geweest. Via interviews, reportages en een selectie van goede adresjes, belicht het magazine grote chefs van bij ons en elders, maar ook opkomende talenten die de komende jaren hun stempel zullen drukken op de wereld van de gastronomie. Zo verschijnt sinds begin dit jaar wekelijks de nieuwe rubriek ‘Weekendrecept’, waarin een meesterkok zijn interpretatie van een klassiek gerecht presenteert. Op 15 september komt er een nieuwe Black-editie uit, volledig gewijd aan de kookkunst, met een gids van de 150 beste restaurants van het moment. Ook online volgt Knack Weekend de culinaire actualiteit op de voet, via een speciale rubriek en een wekelijkse nieuwsbrief.
De prijs Chaudfontaine Lady Chef of the Year van zijn kant bekroont vrouwelijke chefs die uitblinken in hun vak, maar al te vaak in de schaduw blijven van hun mannelijke collega’s. Reden te meer voor Knack Weekend om dit initiatief te steunen. In de komende editie van Black Food brengt Knack Weekend een exclusieve reportage rond Laure Genonceaux van restaurant Brinz’l in Brussel, de winnares van 2017, en haar beste recepten.
Met dit nieuwe initiatief verruimt Roularta Media Group haar 360°-strategie en versterkt ze haar positie in de sector van de gastronomie.

Info: Fabienne Willaert,
Tel.: +32 2 702 45 80
fabienne.willaert@roularta.be

logo Chaudfontaine
×

Chaudfontaine

Laure Genonceaux is Chaudfontaine ambassadrice 2017

Pure keuken van Lady Chef of the Year 2017 past perfect bij watermerk

Met de titel ‘Lady Chef of the Year’ oogt de culinaire toekomst van de jonge vrouwelijke chef-kok Laure Genonceaux nog beloftevoller. Anderhalf jaar geleden opende ze haar eigen restaurant in Ukkel, Brinz’l, waar ze met een klein team graag puur natuur kookt. Chaudfontaine, dat zich ook dit jaar achter de culinaire wedstrijd schaart, had zich geen betere ambassadrice kunnen wensen.

Laure Genonceaux heet ze, 34 jaar en de nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2017. Ze is de 27ste winnares van de prestigieuze kookwedstrijd en volgt daarmee Julie Baekelandt van C-Jules uit Zottegem op. Haar restaurant Brinz’l in Ukkel – brinzelle is Creools voor aubergine – knipoogt naar haar roots in Mauritius, maar haar keuken is echt wel Frans. Met veel passie serveert ze pure smaken en evenwichtige gerechten, eenvoudig maar altijd smakelijk.

De jonge, vrouwelijke topchef is meteen ook de nieuwe ambassadrice van Chaudfontaine. Laure Genonceaux: “Een hele eer, dat spreekt voor zich. Door zijn zuiverheid en evenwichtig mineraalgehalte heeft Chaudfontaine een unieke, delicate smaak. Die subtiliteit past perfect bij de finesse die ik in mijn gerechten nastreef. Op elk moment trouwens, want met Tri’O van Chaudfontaine – bruisend, licht bruisend en natuurlijk – heeft elk type gerecht zijn bijpassend water.”

Céline van den Rijn, Marketing Director Coca-Cola België & Luxemburg: “We kijken ernaar uit om Laure een heel jaar mee te ondersteunen. Tegelijk tonen we als merk dat we dicht bij de horeca staan. Precies omdat Chaudfontaine door zijn unieke samenstelling elke culinaire ervaring compleet maakt.”

Het natuurlijke mineraalwater van Chaudfontaine, uit een bron aan de voet van de Belgische Ardennen, is dan ook uniek. Dankzij een bijzondere samenloop van geologische omstandigheden daalt het water tot 1.600 m diepte en wordt het 60 jaar door de natuur zelf gefilterd.

www.chaudfontaine.com

Chaudfontaine is een gedeponeerd merk van MMJ ©2016 MMJ

Bezoek de website

logo Welsh Lamb / BGA
×

Welsh Lamb / BGA

Wales, waar de natuur zelf voor heerlijk lamsvlees zorgt

Voor het derde jaar op rij is HCC Meat Promotion Wales opnieuw trotse partner van Lady Chef of the Year. Lamsvlees uit Wales is een natuurlijk, mals en sappig product, dat zich erg veelzijdig toont, met een waaier aan lekkere versnijdingen. Dat ondervinden meer en meer chefs elke dag opnieuw, wereldwijd. Ook de nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year Laure Genonceaux is fan. “Qua versnijding van Welsh lamsvlees ben ik het meest verzot op de schouder. Het vlees is zo smaakvol, maar toch niet te uitgesproken. Bovendien is het uitermate zacht. Echt mijn favoriet!” De nieuwe Lady Chef zal Welsh lamsvlees dit jaar niet alleen op de kaart zetten van haar restaurant Brinz’L in Ukkel, maar ze zal ook showcooking doen op diverse evenementen.

Natuurlijk en ongerept

In Wales doen de lammeren zich tegoed aan de welig groene grasvelden op heuvels en in valleien. Bijvoederen is niet nodig want de eindeloze groene weilanden bieden alles wat de negen miljoen schapen – broedooien en lammeren samen – nodig hebben om te groeien. Het klimaat, vochtig maar mild, in combinatie met een bodemcultuur rijk aan mineralen, zorgt voor een enorme variëteit aan grassen en kruiden. Schapen en lammeren kunnen daardoor het hele jaar door op natuurlijk grasland grazen. Het is precies die ongerepte, natuurlijke voedingsbodem die het Welshe lamsvlees z’n typische sappige en malse textuur en z’n zachte maar uitgesproken smaak geeft.

Beschermde Geografische Aanduiding

Welsh lamsvlees is door de Europese Commissie erkend voor zijn unieke regionale eigenschappen en kreeg daarvoor in 2003 de begeerde status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat certificaat is een officiële bevestiging van de uitstekende reputatie die de Welshe kwekers en schapenhoeders al eeuwen genieten. De goede naam van het product is het resultaat van veeteeltmethodes die van generatie op generatie doorgegeven zijn, van de fokervaring en van de natuurlijke begrazing waarvan de boeren nooit afgestapt zijn.
Het belang van het BGA-certificaat is niet te onderschatten. Het beschermt de consument tegen imitatie én het zorgt voor een compleet transparante traceerbaarheid, van bij de boer tot op het bord. De lammeren worden immers al bij de geboorte voorzien van een merkteken en alle gegevens, inclusief de veterinaire, worden bijgehouden. Een onafhankelijk orgaan gaat dan geregeld inspecties uitvoeren bij fokkers, op boerderijen, bij transporteurs, in slachthuizen en in verwerkingsbedrijven om er zo op te kunnen toezien dat alle door de BGA opgelegde normen ook gerespecteerd worden.

De versheid wordt ook door het certificaat gegarandeerd. Wales mag dan wel synoniem staan voor stukken ongerepte natuur, de regio is ook perfect bereikbaar en ligt dichtbij België, wat een snelle aanvoer van dagvers vlees garandeert.
Hoewel lamsvlees het hele jaar door beschikbaar is, is het eigenlijk een seizoensproduct. De piekperiode voor Welsh lamsvlees loopt ongeveer van mei tot in januari.

HCC, de organisatie ter promotie van Welsh lamsvlees

Hybu Cig Cymru (HCC) is de sectororganisatie die instaat voor de ontwikkeling, promotie en marketing van Welsh rood vlees. Met ongeveer 9.000.000 schapen en lammeren en 1.103.000 runderen (cijfers juni 2014) is het niet verwonderlijk dat deze industrie haar eigen agentschap heeft, dat zich inzet voor de groei van de industrie en het vinden van nieuwe, duurzame afzetmarkten voor Welsh lams-, rund- en varkensvlees.

Welsh lamsvlees (BGA) is in België verkrijgbaar bij horecaspecialist ISPC.

www.eatwelshlamb.com

Bezoek de website