"Verkozen worden tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year doet enorm deugd, het is de ultieme erkenning” glundert Laure. “Ik knok elke dag keihard in mijn restaurant, om mijn klanten een onvergetelijke culinaire ervaring te geven. Als chef zijn er twee dingen onmisbaar: passie en ambitie. Het is een apart beroep, maar het is die passie die de keuze voor dit leven zo eenvoudig maakt.”" Laure Genonceaux, Chaudfontaine Lady Chef of the Year

LAURE GENONCEAUX VERKOZEN TOT BESTE VROUWELIJKE CHEF VAN BELGIË. PROFICIAT LAURE!

De titel Chaudfontaine Lady Chef of the Year wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouwelijke chef die staat voor kwaliteit, creativiteit en finesse in de keuken. Net als de voorbije jaren is er ook dit jaar gekozen voor een jonge, beloftevolle laureate. Laure (34) deed jaren ervaring op in toprestaurants zoals Gril aux Herbes en Bon-Bon, alvorens ze haar eigen restaurant opende in 2015. In haar keuken vind je invloeden van ver én dichtbij: haar Mauritiaanse en Belgische roots dragen bij tot een uitstekende mix van ingrediënten en smaken.

Zoals elk jaar werkt de Lady Chef rond een culinair thema om haar gasten te verrassen met een Lady Chef menu. Dit jaar staat ‘Fusion Food’ centraal. Dit thema geeft Laure de kans om enkele persoonlijke accenten te leggen. Ze combineert invloeden van de Franse, Belgische en Mauritiaanse keuken en brengt zo lokale en internationale specialiteiten met een twist. Beginnen doet ze met een voorgerecht van gerookte paling, een van de eerste gerechten die bij Brinz’L op de kaart stonden. De gerookte paling combineert ze met frisse toetsen van geitenkaas en rode biet. Nadien bereidt de Lady Chef een bekend gerecht van Mauritius: rougaille van zwarte pensen. Dit serveert ze met langoustines, een typisch ingrediënt van het eiland. Voor het hoofdgerecht gaat Laure aan de slag met verschillende stukken van het heerlijke lamsvlees van Wales: de lamskroon, de lamszadel en afsnijdsels. De fijne samosa’s die ze erbij opdient, weerspiegelen de Aziatische en Indische keuken. Door hierin lamsvlees te integreren vormt het een ware fusie van culturen en smaken! Afsluiten doet Laure met een klassiek Frans dessert: Paris-Brest. De naam van dit dessert ontstond door het samenbrengen van 2 Franse steden, Paris en Brest, een knipoog naar het fusion-thema. Het volledige menu wordt begeleid door de waters van Chaudfontaine. Al 3 jaar op rij schaart het Belgische mineraalwatermerk zich achter de verkiezing van Lady Chef. Met haar evenwichtige en zuivere smaak tilt het Chaudfontaine Trio het menu zo naar een hoger niveau.

“Verkozen worden tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year doet enorm deugd, het is de ultieme erkenning” glundert Laure. “Ik knok elke dag keihard in mijn restaurant, om mijn klanten een onvergetelijke culinaire ervaring te geven. Als chef zijn er twee dingen onmisbaar: passie en ambitie. Het is een apart beroep, maar het is die passie die de keuze voor dit leven zo eenvoudig maakt.” Ook Christophe Hardiquest, chef van Bon-Bon, is erg blij met haar overwinning. “Laure is een eerlijk en vastberaden persoon, die goed haar mannetje staat in de keuken. Zelfs bij moeilijk momenten zet ze door, steeds met een glimlach ! Ik vind het geweldig voor haar dat ze deze titel heeft gewonnen. Oververdiend!”

Laure Genonceaux werd geboren op 28 maart 1983 in Namen. Al van jongs af aan wist ze dat haar toekomst in de horeca lag. Op haar 14 jaar beslist ze om naar de Hotelschool in Namen te gaan. Wanneer ze afstudeert in 2001, is de keuze om zich verder te specialiseren in chocolade en catering van patisserie snel gemaakt. Enkele jaren en heel wat ervaring later waagt ze zich in de wereld van de gastronomie. In 2006 gaat ze aan de slag bij Gril aux Herbes in Wemmel waar ze het al snel tot sous-chef schopt. Enkele jaren later krijgt ze de kans om chef-kok te worden in het Brusselse restaurant Fourneau. Hier staat ze 3 jaar achter het fornuis, tot ze naar het sterrenrestaurant Bon-Bon trekt. Samen met chef-kok Christophe Hardiquest kan Laure haar creativiteit de vrije loop laten en zich ten volle ontwikkelen.
Op haar 32 kriebelt het om een eigen zaak te runnen. De omstandigheden zijn haar gunstig wanneer in 2015 het restaurant Va Doux Vent de deuren sluit. In december 2015 opent ze Brinz’L. De naam van haar restaurant verwijst naar haar Mauritiaanse oorsprong. Het woord ‘brinzelle’ betekent ‘aubergine’ in het Creools. Hoewel haar keuken als Frans wordt gedefinieerd, zijn er duidelijk Creoolse invloeden in haar gerechten te vinden: of het nu gaat om een typisch recept, lokale specerijen of een geliefd product van het eiland, zoals de langoustines. Daarnaast blijft ze ook trouw aan haar afkomst van vaders kant, de Ardennen. Zo experimenteert ze graag met regionale, seizoensgebonden producten.
Alle begin is moeilijk, zo merkt ook Laure bij de start van haar restaurant. “Een zaak opstarten is meer dan alleen een kaart maken en personeel zoeken. Er komt heel wat bij kijken.” Beetje bij beetje verwerft Brinz’L de bekendheid die het verdient. Na enkele maanden verovert het een plaats in de Michelin-gids. In mei 2017 wint Laure de Gouden Delta van de Deltagids voor regio Brussel. In datzelfde jaar wordt ze nu ook bekroond tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year. “Ik ben ontzettend fier om Chaudfontaine Lady Chef of the Year te zijn”, zegt Laure. “Na al het werk en de inspanningen is dit een dankbare erkenning. Het motiveert me om in de toekomst nóg ambitieuzer en creatiever te zijn!”

Alle Chaudfontaine Lady Chef gerechten zijn te bekijken op www.ladychef.be .

Chaudfontaine is een gedeponeerd merk van MMJ ©2017 MMJ
Lady Chef of the Year is een gedeponeerd merk. 

Restaurant Brinz’L
Karmelietenstraat 93
1180 Ukkel
Tel: 02 218 23 32
Email: brinzlrestaurant@gmail.com
www.brinzl.be


logo Weekend Knack
×

Weekend Knack

Knack Weekend gaat in zee met
Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2017

Knack Weekend staat bekend om zijn degelijke en vaak baanbrekende berichtgeving over gastronomie. Met zijn jarenlange ervaring schaart het magazine zich nu achter de prijs Chaudfontaine Lady Chef of the Year. Een titel die sinds 1991 de grootste vrouwelijke talenten in de Belgische gastronomie bekroont.

Gastronomie is, naast mode en design, altijd al een van de favoriete onderwerpen van Knack Weekend geweest. Via interviews, reportages en een selectie van goede adresjes, belicht het magazine grote chefs van bij ons en elders, maar ook opkomende talenten die de komende jaren hun stempel zullen drukken op de wereld van de gastronomie. Zo verschijnt sinds begin dit jaar wekelijks de nieuwe rubriek ‘Weekendrecept’, waarin een meesterkok zijn interpretatie van een klassiek gerecht presenteert. Op 15 september komt er een nieuwe Black-editie uit, volledig gewijd aan de kookkunst, met een gids van de 150 beste restaurants van het moment. Ook online volgt Knack Weekend de culinaire actualiteit op de voet, via een speciale rubriek en een wekelijkse nieuwsbrief.
De prijs Chaudfontaine Lady Chef of the Year van zijn kant bekroont vrouwelijke chefs die uitblinken in hun vak, maar al te vaak in de schaduw blijven van hun mannelijke collega’s. Reden te meer voor Knack Weekend om dit initiatief te steunen. In de komende editie van Black Food brengt Knack Weekend een exclusieve reportage rond Laure Genonceaux van restaurant Brinz’l in Brussel, de winnares van 2017, en haar beste recepten.
Met dit nieuwe initiatief verruimt Roularta Media Group haar 360°-strategie en versterkt ze haar positie in de sector van de gastronomie.

Info: Fabienne Willaert,
Tel.: +32 2 702 45 80
fabienne.willaert@roularta.be

logo Chaudfontaine
×

Chaudfontaine

Laure Genonceaux is Chaudfontaine ambassadrice 2017

Pure keuken van Lady Chef of the Year 2017 past perfect bij watermerk

Met de titel ‘Lady Chef of the Year’ oogt de culinaire toekomst van de jonge vrouwelijke chef-kok Laure Genonceaux nog beloftevoller. Anderhalf jaar geleden opende ze haar eigen restaurant in Ukkel, Brinz’l, waar ze met een klein team graag puur natuur kookt. Chaudfontaine, dat zich ook dit jaar achter de culinaire wedstrijd schaart, had zich geen betere ambassadrice kunnen wensen.

Laure Genonceaux heet ze, 34 jaar en de nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2017. Ze is de 27ste winnares van de prestigieuze kookwedstrijd en volgt daarmee Julie Baekelandt van C-Jules uit Zottegem op. Haar restaurant Brinz’l in Ukkel – brinzelle is Creools voor aubergine – knipoogt naar haar roots in Mauritius, maar haar keuken is echt wel Frans. Met veel passie serveert ze pure smaken en evenwichtige gerechten, eenvoudig maar altijd smakelijk.

De jonge, vrouwelijke topchef is meteen ook de nieuwe ambassadrice van Chaudfontaine. Laure Genonceaux: “Een hele eer, dat spreekt voor zich. Door zijn zuiverheid en evenwichtig mineraalgehalte heeft Chaudfontaine een unieke, delicate smaak. Die subtiliteit past perfect bij de finesse die ik in mijn gerechten nastreef. Op elk moment trouwens, want met Tri’O van Chaudfontaine – bruisend, licht bruisend en natuurlijk – heeft elk type gerecht zijn bijpassend water.”

Céline van den Rijn, Marketing Director Coca-Cola België & Luxemburg: “We kijken ernaar uit om Laure een heel jaar mee te ondersteunen. Tegelijk tonen we als merk dat we dicht bij de horeca staan. Precies omdat Chaudfontaine door zijn unieke samenstelling elke culinaire ervaring compleet maakt.”

Het natuurlijke mineraalwater van Chaudfontaine, uit een bron aan de voet van de Belgische Ardennen, is dan ook uniek. Dankzij een bijzondere samenloop van geologische omstandigheden daalt het water tot 1.600 m diepte en wordt het 60 jaar door de natuur zelf gefilterd.

www.chaudfontaine.com

Chaudfontaine is een gedeponeerd merk van MMJ ©2016 MMJ

Bezoek de website

logo Welsh Lamb / BGA
×

Welsh Lamb / BGA

Wales, waar de natuur zelf voor heerlijk lamsvlees zorgt

Voor het derde jaar op rij is HCC Meat Promotion Wales opnieuw trotse partner van Lady Chef of the Year. Lamsvlees uit Wales is een natuurlijk, mals en sappig product, dat zich erg veelzijdig toont, met een waaier aan lekkere versnijdingen. Dat ondervinden meer en meer chefs elke dag opnieuw, wereldwijd. Ook de nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year Laure Genonceaux is fan. “Qua versnijding van Welsh lamsvlees ben ik het meest verzot op de schouder. Het vlees is zo smaakvol, maar toch niet te uitgesproken. Bovendien is het uitermate zacht. Echt mijn favoriet!” De nieuwe Lady Chef zal Welsh lamsvlees dit jaar niet alleen op de kaart zetten van haar restaurant Brinz’L in Ukkel, maar ze zal ook showcooking doen op diverse evenementen.

Natuurlijk en ongerept

In Wales doen de lammeren zich tegoed aan de welig groene grasvelden op heuvels en in valleien. Bijvoederen is niet nodig want de eindeloze groene weilanden bieden alles wat de negen miljoen schapen – broedooien en lammeren samen – nodig hebben om te groeien. Het klimaat, vochtig maar mild, in combinatie met een bodemcultuur rijk aan mineralen, zorgt voor een enorme variëteit aan grassen en kruiden. Schapen en lammeren kunnen daardoor het hele jaar door op natuurlijk grasland grazen. Het is precies die ongerepte, natuurlijke voedingsbodem die het Welshe lamsvlees z’n typische sappige en malse textuur en z’n zachte maar uitgesproken smaak geeft.

Beschermde Geografische Aanduiding

Welsh lamsvlees is door de Europese Commissie erkend voor zijn unieke regionale eigenschappen en kreeg daarvoor in 2003 de begeerde status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat certificaat is een officiële bevestiging van de uitstekende reputatie die de Welshe kwekers en schapenhoeders al eeuwen genieten. De goede naam van het product is het resultaat van veeteeltmethodes die van generatie op generatie doorgegeven zijn, van de fokervaring en van de natuurlijke begrazing waarvan de boeren nooit afgestapt zijn.
Het belang van het BGA-certificaat is niet te onderschatten. Het beschermt de consument tegen imitatie én het zorgt voor een compleet transparante traceerbaarheid, van bij de boer tot op het bord. De lammeren worden immers al bij de geboorte voorzien van een merkteken en alle gegevens, inclusief de veterinaire, worden bijgehouden. Een onafhankelijk orgaan gaat dan geregeld inspecties uitvoeren bij fokkers, op boerderijen, bij transporteurs, in slachthuizen en in verwerkingsbedrijven om er zo op te kunnen toezien dat alle door de BGA opgelegde normen ook gerespecteerd worden.

De versheid wordt ook door het certificaat gegarandeerd. Wales mag dan wel synoniem staan voor stukken ongerepte natuur, de regio is ook perfect bereikbaar en ligt dichtbij België, wat een snelle aanvoer van dagvers vlees garandeert.
Hoewel lamsvlees het hele jaar door beschikbaar is, is het eigenlijk een seizoensproduct. De piekperiode voor Welsh lamsvlees loopt ongeveer van mei tot in januari.

HCC, de organisatie ter promotie van Welsh lamsvlees

Hybu Cig Cymru (HCC) is de sectororganisatie die instaat voor de ontwikkeling, promotie en marketing van Welsh rood vlees. Met ongeveer 9.000.000 schapen en lammeren en 1.103.000 runderen (cijfers juni 2014) is het niet verwonderlijk dat deze industrie haar eigen agentschap heeft, dat zich inzet voor de groei van de industrie en het vinden van nieuwe, duurzame afzetmarkten voor Welsh lams-, rund- en varkensvlees.

Welsh lamsvlees (BGA) is in België verkrijgbaar bij horecaspecialist ISPC.

www.eatwelshlamb.com

Bezoek de website